Non Gazetted Second Class Kharidar Second paper Exam 2079

0
41
views

Public Service Commission

Non Gazetted Second Class Kharidar Second paper Exam 2079

Second Paper Competitive Written Exam Held on 2079-08-23

Time: 2 hours 30 Min

FM: 100

Subject: Office Management

Section -A 40 Marks

Write short answers of the following questions

  1. Introducing the office What are the things that should be taken into consideration to enhance the effectiveness of the office’s communication channels? write 2+3=5
  2. What are the main qualities that a public relations officer needs to have? Mention. 5
  3. What are the qualities that support staff should have? Mention. 5
  4. Why is Minutes necessary? Mention the topics to be considered while writing the minute. 2+3=5

Write long answers of the following questions

5. Present the draft of the full level comments to be raised for the appointment of 2 Naib Subba Ram Manohar Sah and Naresh Sharma who have been transferred from the Ministry of Federal Affairs and General Administration to the Ministry of Land Management, Cooperatives and Poverty Alleviation respectively. 10

6. What is Record Management? Explain the importance of information technology in records management. 3+7=10

Section B 30 Marks

Write short answers to the following questions.

7. Among the fundamental rights provided in the Constitution of Nepal, please inform about the provisions related to women’s rights. 5

8. Write a short note on the topic given below. 2.5 +2.5=5

A) Human values and recognition (Human Values)

b) Positive thinking

Write long answers to the following questions.

9. According to the Constitution of Nepal, mention the method of formation of Public Service Commission and the qualification required for the officers of the Commission. In addition, according to the constitution, what are the subjects that should be consulted by the Public Service Commission? write 2.5+2.5+5=10

10. Write the importance of the final audit work done by the Auditor General’s office giving brief information about the main main bases when the Auditor General conducts the audit. 5+5=10

Section C 30 Marks

Solve the following questions.

11. The sum of the height and radius of a cylinder is 10.5 cm. And their difference is 3.5 cm. If so, find the tangential surface area (TSA) of the cylinder. 5

12. A sum of Rs.66550 in 3 years and Rs.66550 in 4 years at fixed annual compound interest rate. If it is 73205, find the interest rate and principal. 5

13. A man will buy a tempo by paying Rs.240000. Using it, he has earned Rs 48600 in 2 years. If it is depreciated at the rate of 8% per annum at the end of 2 years, what is the profit or loss on selling it? 5

14. A trader marks a TV at 40% more than the cost price and on giving a discount of 30% he incurs a loss of Rs 230. Find the

i) purchase price

ii) selling price i

ii) marked price of the TV. 5

15. Yunisha organized a birthday moMo party for her friends. Friends had to choose between chicken, buff and veg momo for their meal. ¼ of friends chose chicken momo, 20 percent chose buff momo and 55 chose veg momo. How many guests were there at the party? And how many chicken and buff momo eaters were there respectively? 3+1+1=5

16. 2 water pipes are connected to an empty tank. One of those pipes can fill the tank in 36 minutes and the other pipe can empty the tank in 45 minutes. If we start filling and emptying the tank from both the pipes simultaneously, how much time will it take to fill the tank to three-fourth of its full capacity? Find out. 5

—— THE END ——-

View full Questions in PDF

Kharidar_2079

Note:- All questions are translated using google translate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.